Welke haaknaald gebruik je nu best?
Enkele tips voor het kiezen van de juiste haaknaald!
Als je al die leuke projecten op instagram en facebook ziet, lijkt haken echt kinderspel. Maar leren haken, zeker voor beginners, kan soms wat frustrerend zijn.
Welke haaknaald moet je gebruiken? Is het belangrijk om de juiste haaknaald te kiezen?
Wel...een haaknaald kies je
- aan de hand van de maat die op de wikkel rond je bol wol zit;
- via een gehaakt proeflapje.
En ja! Het kiezen van de juiste haaknaald is één van de belangrijkste stap in het maken van een haakproject. De haaknaald die je kiest gecombineerd met het garen én hoe strak of hoe los jij haakt, heeft invloed op hoe jouw project er uiteindelijk zal uitzien. Als je de verkeerde haaknaald kiest, kan het zijn dat jouw sjaal er veel groter of kleiner zal uitzien dan jij voor ogen had.
Kies de maat die op de wikkel rond je garen staat.
Normaalgezien zit er rond jouw bol wol een wikkel. Daarop staat aangegeven welke maat aangeraden wordt. Er staat ook van een vierkantje bij die aangeeft hoeveel gebreide steken en rijen in een lapje van 10cm op 10cm zit. Dit is dus voor de breiers en ben je als haker niets mee.
Dit is dus altijd een richtlijn en je kan hier dus van afwijken.
Kies de maat aan de hand van een gehaakt proeflapje.
Stel je hebt een prachtig garen die wil gebruiken voor een sjaal. Op het label van het garen staat als advies aangegeven welke maat haaknaald je kunt gebruiken. Gelukkig! Die maat heb je toevallig!
Opgetogen sla je aan het haken en halverwege de eerst bol blijkt dat je omslagdoek in wording wel heel erg ‘strak’ aanvoelt. Of andersom! Als je je haakwerk omhoog houdt, blijkt ineens dat de gaten wel heel groot uitvallen en dat er van een ‘warme’ sjaal geen enkele sprake is!
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is de aangegeven maat slechts een advies en zal je er in soms vanaf moeten wijken. Jouw hand van haken is heel erg bepalend voor hoe je werk er uiteindelijk uit komt te zien. Ben je een strakke haker of een losse haker?
Als je altijd eindigt met stugge, harde lapjes is het misschien verstandig om één (of twee) maten omhoog te gaan. Vooral beginnende hakers hebben nogal eens last van strak gehaakte werkstukken omdat ze zo ingespannen bezig zijn iets nieuws te leren dat de spierspanning omhoog gaat en het ook het haakwerk strakker wordt.
Maak dus vooraf een proeflapje van ca. 15 x 15 cm en kijk goed of het voldoet aan je eisen. Voelt het zacht en soepel of compleet het tegenovergestelde? Ga dan een maat omhoog en probeer het nog eens! En als je proeflapje één groot gatendeken is, ga dan een maat omlaag.
Bij amigurumi-haken kies je best altijd een lagere haaknaald want daar moet je echt strak haken. Dus staat er op je label haken met 2.5 a 3 kies dan zeker voor haaknaald 2!
Succes!
Reacties
Wees de eerste om te reageren...